Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ποιός κέρδισε;

Γράφει η Δώρα Ιωακειμίδου
«Και τελικά ποιος κέρδισε από αυτή την αναμέτρηση;», ρώτησα τον προπονητή της νικήτριας ομάδας, αμέσως μετά την λήξη του αγώνα που βρήκε το τμήμα του να πανηγυρίζει το εμφατικό 20-0. Με κοίταξε έκπληκτος, και μη γνωρίζοντας τι ακριβώς να μου απαντήσει, αναρωτήθηκε κι αυτός μαζί μου: «Μα, τι να έλεγα στα παιδιά; Μη βάζετε άλλα γκολ; Ανακάτεψα την ομάδα όσο μπορούσα. Μέχρι και θέση άλλαξα στους παίκτες μου, προκειμένου να δυσκολευτούν και να πάψουν να σκοράρουν, αλλά όπως είδες κι εσύ, η διαφορά ποιότητας και δυναμικής των δυο ομάδων ήταν προφανήςΤο fair play δεν διδάσκεται με ήττα. Τα παιδιά θέλουν να κερδίζουν… Είναι θέμα προπονητικής φιλοσοφίας».
 Είχε δίκιο. Η ομάδα του, έμοιαζε με καλοκαρδισμένη μηχανή των γκολ, που έβρισκε δίχτυα με κλειστά μάτια, ενώ οι αντίπαλοι φάνταζαν σαν φτωχοί συγγενείς που ήρθαν απλά ως διεκπεραιωτές μιας προαναγγελθείσας ήττας. Και ο προπονητής τους, απλά τα «γκάζωνε» πατώντας στο φιλότιμό τους, ώστε να προσπαθήσουν κι άλλο σε μίαν άνιση μάχη.
Ένα σκηνικό που συναντάται συχνά στα παιδικά πρωταθλήματα.
Εκτός από το κλασικό, πλέον, φαινόμενο να χρησιμοποιεί ένας προπονητής μεγαλύτερα παιδιά σε τμήματα μικρότερης ηλικίας με σκοπό να «κλέψει» το αποτέλεσμα, υπάρχει και αυτό της άνισης δυναμικής ομάδων.



Αναμφισβήτητα, υπάρχουν οι πρωτοκλασάτες ομάδες, συνήθως ως τέτοιες αναφέρονται τα αγωνιστικά τμήματα των ΠΑΕ, που συγκεντρώνουν τον… αφρό των καλών παικτών μετά από προεπιλογές και τα οποία διαγκωνίζονται με πάθος για την πρωτιά με τα εφάμιλλά τους, στους ισχυρούς ομίλους των διοργανώσεων.
Και αλίμονο στις ομάδες που θα βρεθούν στο διάβα τους.
Η… πίκρα θα είναι ανάλογη με τη διαφορά τερμάτων.
Τελικά, ποια ομάδα κερδίζει σε μία τέτοια αναμέτρηση με σκορ 20-0, επαναλαμβάνω το ρητορικό ερώτημα: Εκείνη που τα πέτυχε ή άλλη που τα «έφαγε»;
Θεωρώ, πως καμία δεν κερδίζει επί της ουσίας.
Απλά, στους νικητές τονώνεται ακόμη περισσότερο η δικαιολογημένη έπαρση της σούπερ ομάδας που κάνει... υγιεινούς περιπάτους και απλά βλέπει από την πρεμιέρα της διοργάνωσης «κούπα» και πρωτάθλημα, συνεχίζοντας ακάθεκτη τη σκληρή και απαιτητική προπόνηση.
Και από την άλλη οι… χορτάτοι από τα πολλά γκολ, μαθαίνουν από νωρίς να συμβιβάζονται με την ιδέα της ήττας και πως σημασία έχει η χαρά της συμμετοχής και όχι ο αυτοσκοπός της νίκης.
Εσείς σε ποια θα θέλατε να συμμετέχετε;

Γράφει η Δώρα Ιωακειμίδου
ACADIMIES.GR